Visste ni att exploation av jorden startade för 1,5 Miljoner år sedan?
2010-01-27 / 17:36:22 / Allmänt

 

Visste ni att exploation av jorden startade för 1,5 Miljoner år sedan?

Vi tror ju alla att vi bara har oss själva att skylla men de senaste 1,5 miljoner åren har hjälpt oss att bygga upp det till det som är idag. Det startade inte med industrialisationen, utan det går tillbaka så mycket längre än så. Men det har vi inte fått lära oss i skolan. Det fokuserar enbart på de senaste 200 åren då vi egentligen måste se tillbaka på de senaste 1,5 miljoner åren! För att få bukt med det.

För ungefär 1,5 miljoner år sedan levde föregångaren till Homo Sapien Sapiens, Homo Erectus (Jennie och Busk läs det inte om ni tolkar det fel) Hur som helst så började Home Erectus att använda sig utav elden, det är okänt om de kunde framställa den eller bara hålla den vid liv men i vilket fall börja människorna använda sig utav elden.

Efter det dröjde det tills 10 000 – 12 000 år sedan då exploationen drog igång ordentligt. Tidigare hade människorna varit samlare & jägare och levt på naturen och när naturen inte bidrog mer i ett område förflyttade de sig  till ett nytt så att det området kunde återhämta sig. Men för 10 000 – 12 000 år sedan så började människan att bruka jorden (svedjebruk genom elden) där man utnyttjade jorden till max och aldrig gav den en chans att riktigt återhämta sig. Vi låste in djur så att de aldrig skulle ta slut och berövade dem på deras frihet.

Efter det att jordbruket startade har det bara gått utför med mer och mer exploatering och därifrån har vi gått
från att leva i symbios med naturen till att utnyttja den till max för vår egen vinningsskull.

Vissa forskare menar att vi måste gå tillbaka till dessa jakt och samlar samhällen för att vår planet ska kunna överleva. Vad denna forskare inte nämner är att då skulle med största sannolikhet ca 98% av befolkningen dö ut.

Vad vi kan göra är ett motverka exploationen men vi kan inte vrida tillbaka tiden, oavsett om vi är medvetna om den eller inte lär historien att upprepa sig. VI lär börja använda elden. Vi lär starta jordbruk och hjulet snurrar vidare.

Det jag ville göra med denna information var inte att påvisa att vårt hopp är slut, nej, lång ifrån det, utan det att vi människor är smarta och finner sätt att överleva. (Inte desto mindre startade exploationen för 1,5 miljoner år sedan. Vi dagens människor är inte helt skyldiga. Men vi måste ta vårat ansvar och om inte spinna tillbaka hjulet, sakta upp det.

Varför ha bråttom?

NoHiding


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0